Läror & Debatter: Sverige - Karins Nyhetsbrev 21/5-10 TIKVA - Kristen Yoga 3

<< Tillbaka

Guds Frid vänner i Herren Jesus Kristus!

Det har kommit en hel del kommentarer angående det jag skrivit om Tikva…både ris och rosor! Välsignat att så många trots allt har läst! Det känns som om det behövs ytterligare förklaring - men ingen försvarning! - på varför jag gjorde utskicket om; ”Kristen yoga” =TIKVA...på Löttorp, Nyhemsveckan & Torpkonferensen i sommar! = VARNING!” >> och ”Uppföljningen” >>

Jag vill inte orsaka ytterligare upprördhet eller låta arrogant; men jag kan endast skriva – så som jag ser det och känner det – så jag ber härmed om Guds Helige Andes hjälp att kunna uttrycka mig på ett förståeligt sätt. (Blå text nedan = mina kommentarer och svart text = hämtat från internet länk.)

Vill också passa på att länka till Bibelfokus hemsida som nu också har en artikel om Tikva! Mycket bra skrivit – klart läsvärt för den som vill veta mer:

Är inte ”Tikva” ännu ett tecken på avfall i kristenheten? Bibelfokus.se >>

Denna länk tillsammans med mina kommentarer här nedan (där jag gjort ytterligare upptäckter!) och de två e-mail utskick jag gjorde förra veckan borde ge tillräcklig med information för att var och en själv ska kunna ta ställning! Vänligen, om någon vill kommentera, fråga eller ifrågasätta så ber jag först att du/ni tar er tid att läsa/gå igenom allt detta först…

Vi får be om en ”väckelse” inom Kristi Kropp i Sverige som vänder sig till Guds Ord istället för att vända sig till den ena metoden efter den andra…För Sanningen,Karin Jansson

Ty inte mot sanningen förmår vi något, utan endast för sanningen. 2 Kor. 13:8 OBS! Denna e-mail går till mitt arbete och har inget med mina personliga åsikter att göra!

__________________________________________________________________________________________

Jag ska ärligt tala om (låter dumt för jag ska skriva ärligt rakt igenom!) att när jag fick höra talas om Tikva – i slutet av april – så hade jag aldrig hört om detta tidigare. Visste inget!


Hade ej heller hört talas om Kungsporten eller Kungsportskyrkan tidigare!
En syster i Herren var orolig för att de hade börjat med detta i Pingst i trakten där vi bor. Hon var orolig över kristenheten p.g.a. att New Age smyger sig in mer och mer…hon har ingen dator eller internet, men hade själv talat med en person från en Pingstkyrka i trakten som hade utbildats inom Tikva och som hon uttryckte det; ”kristen yoga”. Efter att träffat henne personligen den 2 maj och fått höra mer (det var inte orsaken till att vi träffades!)…så kände jag mig manad när jag kom hem att söka lite på nätet om vad Tikva var…och hittade naturligtvis den officiella webbsidan för Tikva;>> och en beskrivning på denna sidan: >> (vilket jag länkade till i mina e-mail utskick).

Hade det stannat vid denna beskrivning, så hade jag kanske ”nöjt” mig med detta… Kanske hade jag kontaktat Tikva för ytterligare information…men det kan jag idag inte säga för jag såg ganska snabbt att på varenda sida så stod det ”Nyhet” med annonsering om de olika konferenserna som Tikva skulle finnas på. Detta gav mig en klump i magen…och jag kände då starkt inom mig att detta borde jag varna för.

Det var framför allt detta (”Nyhet” om Tikva på kristna konferenser) som gjorde att jag reagerade starkt! Det kan man också se att min fokus var i det första mailet.

Jag måste vara ärlig; jag kände inte maningen att kontakta Tikva eller konferensledarna först, innan jag e-mailade…jag kände bara starkt att jag skulle varna och ”väcka” Guds folk! Jag kände inte en enda gång att jag först behövde gå till konferensledarna eller Tikva ledarna för att höra om ”detta var sant” eller ”hur Mimmi tänker” – det fanns ju ”svart på vitt” på nätet = ALLT gick att läsa öppet och offentligt!

Visserligen kan man inte hitta något på Nyhemsveckans hemsida, men om Tikvas hemsida skriver ”Nyhet” på varje sida och annonserar att de ska ha ”prova-på-pass” på Nyhemsveckan så tror jag inte annat än att det getts ”OK” från ledningen…Hur Mimmi tänker är väl ganska uppenbart i texterna på Tikvasidorna!? Eller? Skulle jag tänka ”hm, hon kanske inte riktigt menar så här…bäst att fråga först”? Ja, så tänkte i alla fall inte jag!

Det har påpekats att Mimmi är kristen… Hur skulle jag kunna veta att Mimmi var en syster i Herren? Var ser man detta på www.tikva.se??? Jag trodde faktiskt att hon var en New Age-are…

Detsamma gälle Fredrik Larsson! Varför inte skriva på www.tikva.se att det är en församlings- och lovsångsledare från Kungsportskyrkan som komponerat Tikva musiken? Det var fantastiskt välsignat att få höra att han är en broder som älskar Jesus av hela sitt hjärta! TACK för den informationen! Ja, hade den informationen funnits på nätet så hade det aldrig behövt bli någon fundering kring honom i första hand…

Det enda jag kände när jag fick reda på detta om Tikva och sommarkonferenserna var att jag skulle varna ”mina e-mail vänner/kontakter” om detta…och www.elvorochjanne.se tog detta på fullaste allvar och tog med det på deras webbsida…jag antar att de ansåg att det fanns belägg till denna varning.

När jag sökte information på nätet så fann jag denna kommentar av Beo Christensson, vilket jag hade med i mina e-mail (man får skrolla ner en bra bit!): >>

Lika obegripligt är hur yoga kristnas (eller snarare judaiseras) till något som kallas tikva, hebreiska för hopp. (Se Kungsporten.com.) Även om formerna och miljön kanske är annorlunda och inga hinduiska mantra används så finns alla ingredienserna från yogan: kroppsträning med andningsövningar, tankeövningar genom att upprepa positiva ord (OK det ÄR mantra) och visualisering för att öppna upp sin inre människa för förändring. För mig är det yoga – rätt och slätt.

Hade jag haft copyright på yoga-konceptet hade jag stämt dom! (Men det har ju ingen, och jag använder ABSOLUT ingen yoga) Till och med ultrakonservativa (nåja) Världen Idag rycks med och skriver positivt om det. Se själv: >>

 KJ: Kungsporten.com: >> Hans kommentar tillsammans med det jag fann att läsa på den officiella Tikva hemsidan gav mig all anledning till oro och skäl till att skriva ett varnings e-mail.

När jag skrev mitt första e-mail hade jag INGEN ANING om att Mimmi />> var en del av Kungsporten/Kungsportskyrkan! Det har påpekats och det missade jag ”Big Time”…MEN I SÅ FALL; VAR STÅR DET PÅ www.tikva.se ATT DET ÄR EN DEL AV KUNGSPORTSKYRKAN?

Hur skulle jag veta att detta var utifrån en församling som detta skedde? Jag hade ALDRIG hört talas om Kungsporten eller Kungsportskyrkan förrän jag såg länken i ovanstående blogg. Hade jag vetat detta eller förstått detta samband, så hade jag kanske kontaktat Kungsportskyrkan…

I lördags den 15 maj när jag granskade den länk som jag hastigt tog fram för att förtydliga Beo Christenssons ”(Se Kungsporten.com.)”, se ovan, så ser jag att Mimmis e-mail adress mimmi.edin@kungsporten.com går till Kungsporten. Men hur ska man kunna veta att det är en kyrka om man inte går vidare till länken och söker vidare på den hemsidan? Men på Tikvas kontaktsida >> finns e-mail adressen: mimmi.edin@tikva.se och om man ”klickar” på den så blir det: info@tikva.se.

Ja, även om jag hade sett de olika e-mail adresserna så är det inte säkert att jag förstått att hon var anställd hos Kungsporten…Det är ju flertalet kyrkor runt om i landet som erbjuder Tikva och de har lånat texten från Tikvas officiella hemsida, vilket jag antar att jag uppfattade att Kungsporten också hade gjort

Se t.ex. http://www.friskvardsinspirator.com/tikva.html (Hemsidan: http://www.friskvardsinspirator.com/index.html) och

http://www.helamanniskan.se/artiklar/nyheter/2009-10-02/bli-diplomerad-tikva-instruktor-utrustad-med-ovningar-musik-och-inspiration/

Det var www.tikva.se som jag granskade i första hand i mina utskick…
___________________________________________________________________________________________

För att verkligen förvissa mig om detta så sökte jag lite mer på www.tikva.se nu i helgen (15 maj) och titta vad jag upptäckte:

 http://www.tikva.se/index.php/tikva-varumaerket.html : om du ser att det förekommer Tikva-pass eller uppfattar att någon använder Tikva-namnet på ett sätt som inte stämmer överens med det som finns att läsa här på hemsidan så ber jag dig meddela det HÄR  så följer vi upp det.

Kontakt

Mimmi Edin

Tionto Kreativ Verkstad AB   =   jag sökte på Google och hittade deras hemsida:  http://www.tionto.se/

Datorgatan 4

561 33 Huskvarna

Och där på Tiontos hemsida står att läsa:
Hemsida klar: Tikva.se  -  Uppdraget var att hemsidan fyller en central roll i informationsspridningen om den nya spännande träningsformen Tikva.

Och här fanns även denna nyhet: http://www.tionto.se/nyhetslasare/items/loettorps-camping---ny-hemsida.html : Tionto fick hedersuppdraget att bygga nya hemsidan för Löttorps Camping inför nysatsningen 2010.

MYCKET INTRESSANT!

Är det tillfällighet att www.tikva.se och Löttorps Camping har samma webbmaster??? Och med fakta att Tikva ska vara på Löttorps Camping i sommar… NEJ – absolut inte!

Titta vad jag fann mer:
http://www.tionto.se/mac.html : Mac Edin mac@tionto.se  036-440 79 00

Ursprungligen från Kalmar. Brister ibland ut i sång. Äger 90% av Tionto och leder företaget. Vill gärna se sig själv som kreativ och otålig med ett småländskt lugn. Gift med Mimmi. Kör gärna bil. Jag tänker inte ens kläda mina ord som jag tänker i denna stund som jag skriver… Men jag tror inte att det var en ”slump” att detta uppdagades för mig!

_________________________________________________________________________________________

Efter denna ovan upptäckt så återvände jag till www.tikva.se och sökte ännu mer och då fann jag faktiskt en länk till Kungsporten! Den har jag missat, som jag skrev; ”Big Time”!

2001 anställdes Mimmi som projektledare för Friskvården på Kungsporten, Huskvarna. >> Det började från noll. Idag en verksamhet med över 600 tränande varje vecka, 4 deltidsanställda och ca 80 frivilliga sköter det dagliga. Hennes uppgift idag är att arbetsleda, projektleda och vara mentor. Läs mer HÄR = >>

Då hittade jag även denna länk >> där man kan läsa att Kungsporten är delaktiga…Men att ha en så här liten länk: ”HÄR” som leder till Kungsporten, som i sin tur leder till denna artikel är ju nästan som att man hoppas att läsaren/webb-besökaren ska missa det – vilket jag gjorde med mina två e-mail utskick! Man tycks i alla fall vilja ha en mycket liten ”kristen profil” på www.tikva.se

Ja, den informationen hade nog inte ändrat på mina ”varnings mail” om jag hade läst detta då…för jag var orolig för sommarkonferenserna! Sen reagerar jag mycket starkt på när kristna skall anamma ordet ”mentor”!  Var i Bibeln finner man detta ordet? Ingenstans! Detta är ett ord som används inom New Age och inom Trosrörelsen och Profetrörelsen (speciellt i USA!) och det hade fått mig att kommentera detta också om jag sett detta tidigare!

Vad som gör mig djupt sorgsen är att det inte heller här står någonting om Mimmis kristna tro >> och inte ens här att Tikva sker i kristen regi. Varför inte skriva detta klart och tydligt om så är fallet?

Jag ser att Tikva-träningen på många sätt påminner om New age-aktiviteter som qigong, meditation, visualisering och yoga. Man talar ju om kroppsrörelser, andning, speciella ord som upprepas (mantran), avslappning, inre bilder osv. Eftersom Tikva, utifrån www.tikva.se, inte tycks vara kopplat till någon religiös grupp eller religion (såvida man inte lyckas hitta länken till Kungsporten) så blir ändå en sådan här sak något som kan öppna en person för att söka sig vidare utmed en osund och farlig väg. Det blir den "stegvisa tillvänjningen".

Allt sådant här har dessutom ett enormt fokus på det egna JAGET och det egna välbefinnandet. Kristen tro handlar till skillnad från detta om att allt mer se bort från sig själv för att ge sig själv för Gud och andra. Tyvärr går kristenheten också allt mer i samma riktning som New age.

En annan sak som skiljer allt sådant här från sann kristen tro, är att det så gott som alltid handlar om någon form av metod. Kristen tro är aldrig en metod, lika lite som barns relation till sina föräldrar är det. Kristen tro är ju gemenskap med vår Gud, och en tilltro till hans omsorg och förmåga att leva mitt liv på bästa sätt och lära känna Honom & Hans vilja genom Bibelläsning. Metoder - oavsett om de är "kristna" eller New age - strävar på något sätt att kringgå eller springa före det Gud har för oss. I brist på tålamod och förtröstan löper man efter allehanda metoder för att bättra på välbefinnandet på alla plan.

Får man inte frid med Gud – på Hans sätt – så spelar det inte någon roll vilka rörelser, övningar eller metoder man gör, för de kommer inte att hjälpa i längden! Och de frälser inte! Vänligen, ge mig Bibelord där det står att Guds församling skall nå ut till de ofrälsta med övningar…eller att vara kreativa och ”hitta på egna metoder”… Det finns endast EN VÄG till frälsning!

Ord. 16:25: En väg kan synas rätt för en människa, men dess slut kan leda till döden. (Folkbibeln)

Matt. 7: 13-14: Gå in genom den trånga porten. Ty den porten är vid, och den vägen är bred, som leder till förtappelsen, och många är de, som går in genom den. Och den porten är trång, och den vägen är smal, som leder till livet, och få är de, som finner den. (Ref.bibeln)
John. 14:6: Jesus sade till honom: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. (Ref.bibeln)

En tredje sak som stör mig med dessa olika metoder är att de kostar mycket pengar (utbildningen + Tikva musik & Tikva kläder), även här till skillnad från sann kristen tro vilket bör vara ”fått för intet = ge vidare för intet”…

Den som frimodigt lägger en hemsida måste i rimlighetens namn tåla ifrågasättande! Många kristna är ”hjärntvättade” från allehanda predikningar om att bedömning och all kritik är att döma. Det är lögn. De som inte läser sin Bibel tycks ha glömt bort vad det står. Bibeln uppmanar oss att pröva allt och att BEDÖMA. Det finns en mängd bibelord som uppmanar till prövning.

När Gud får vara Gud i församlingen, ger Han Sina visioner. Då hamnar vi aldrig i sådana här situationer! Då är det centrala budskapet Kristi Evangelium som är Guds kraft till frälsning för var och en som tror. Vår situation som syndare och Guds nåd till oss osv. Härifrån drivs mörkret undan för ljuset, Jesu Kristi Härlighet.

Om man börjar utan korset får man problem hela vägen med att anpassa sig mellan två läger - mörker och ljus. Gud hjälper dem som i sina hjärtan hänger sig åt Honom - inte till kompromissande kristna. (2 Krön 16:9 )

När Guds Ord får rätt fokusering i en församling så handlar det ALDRIG om att ”döma” utan det handlar om viljan att upprätthålla Guds Ord!

Angående Bibelversen Matt. 18:15 som ofta lyfts fram – vilket även kommit upp i och med Tikva e-mailen där man tyckt att jag först borde tagit upp frågan med Tikva.se:

15. Men om din broder syndar mot dig, så gå och tillrättavisa honom enskilt mellan dig och honom. Om han lyssnar på dig, så har du vunnit din broder.

16. Men om han inte lyssnar till dig, så ta med dig en eller två till, för att var sak må avgöras efter två eller tre vittnens ord.

17. Lyssnar han inte till dem, så säg det till församlingen. Lyssnar han inte till församlingen, skall han vara för dig såsom en hedning och publikan*. *tullindrivare.
Matt. 18: 15-18 (Folkbibeln)

Jag la till verserna som kommer efter för att få tydligare förklaring från Bibeln själv.Så vitt jag har förstått dessa verser så gäller det väl ”församlings disciplinering” = att ta itu med ”problem” inom den lokala församlingen; då individuella försyndelser begås broder/syster mot broder/syster. Det står ju tydligt att ”om brodern syndar mot mig…”, så finns det tydliga instruktioner hur jag ska gå tillväga…

Församlingen (the Church; KJV) gäller väl den ”lokala församlingen”. När det gäller alla kristna runt om i världen, så används väl ”Kristi Kropp” (The Body of Christ; KJV), så för mig är det uppenbart att denna Bibelvers inte gällde för mig att följa i denna situation med Tikva. Det var ju Kristi Kropp jag hade nöd för!

När det gäller offentliga personer eller som i Tikvas fall som är en affärsidé, affärsverksamhet – som påverkar massor av människor runt om i Sverige – så finns det andra Bibelverser som säger att vi ska avslöja mörkrets makter och inte ha med det att göra! Och jag ansåg att Tikva var från New Age…

Bl.a. Eferserbrevet 5: 6-17 som jag tog med i det andra e-mailet. Här är vers 11: Och ha ingen delaktighet i mörkrets ofruktbara gärningar utan avslöja dem istället. (Reformationsbibeln) Då är det är inte en församlingsangelägenhet enbart i församlingen, vilket man självklart ska ta med personen/personerna i fråga enligt Matt 18.

Istället för att ta fram en massa Bibelverser för att peka på Bibelställen som talar om att vi ska ”inspektera frukt” och döma och urskilja på fel och rätt, orättfärdighet och rättfärdighet, falskt och sant o.s.v., så länkar jag till två artiklar som jag läste sommaren 2008 i samband med ”Lakeland Väckelsen”, vilket jag tycker var mycket bra skrivna!
Dessa handlar om att döma (tyvärr på engelska) och jag ber er som läser att verkligen ta er tid att läsa igenom dem.

IS IT RIGHT: To Judge, To Expose Error, & To Call Names? >> TITLE: WHAT THE BIBLE TEACHES ABOUT JUDGING OTHERS Subtitle: "Judge Not That Ye Be Not Judged" Is Actually Misapplied More Often Than Not! >>

Nu vet inte jag vilka de är eller vad de står för i andra frågor. Jag hade kvar deras länkar under ”Lakeland/Judge” från 2008...då jag sökte om ”att döma”, eftersom jag även då skrev ”varnings e-mail” angående Todd Bentleys s.k. ”Lakeland Väckelse”…och jag tycker fortfarande att dessa artiklar är bra och sunda!

De och min egen Bibelläsning har i alla fall gett mig frimodighet att våga skriva och varna…för så många i omgivningen säger ”man ska inte döma” etc…speciellt kommer det från kyrkorna!

Ja, det är bättre att ni läser dessa, så behöver jag inte ta mer tid åt det! När man går ut med Onenessblessing exempelvis (vilket är uttalat New Age) har vem som helst rätt att varna på bloggar och hemsidor.
När man går ut offentligt blir man offentligt prövad - inget konstigt med det.  Eftersom www.tikva.se är en offentlig sida tänker man inte i första hand på att kontakta Tikva...

Om inte Mimmi menar det som står på sidan bör hon vara tydligare! Att Mimmi har goda intentioner - vad hjälper det om hon för människor vilse?! Visst hade man först kunnat kontakta personen det gäller men det hade väl knappast gjort skillnad? Det har ju redan spritt sig så att Tikva t.o.m. skall finnas på olika konferenser i sommar…

På denna Tikva sida >> står det så här under We C.U. Design:  ”- Vi tror på en stor succé när det gäller allt vad Tikva handlar om, dels för att varenda detalj är genomtänkt och för att budskapet är vad varje människa behöver. Detta vill vi va en del av!”

Om man har så stora ord och inte har ett klart Evangelium är man fel ute! I alla fall finns inget Evangelium synligt skrivet på någon webblänk som jag hittat som relaterar till Tikva, förutom det lilla som skrevs i den kristna tidningen Junia…men det var ju inte något Evangelium…se mitt andra e-mail ”Uppföljning”: >>

Varför inte skriva ut i klartext i så fall, att det är Evangelium/ett kristet buskap man vill förmedla via Tikva etc., så att även en verklig New Age-are får klara besked var Tikva står!?!? Annars kan det uppstå som denna person kommentar angående yoga m.m. i kyrkan:>>(man får skrolla ner en bit)

Titel: Re: avspänning. gratis till kostsamma. med eller utan ansträngning

Skrivet av: Annabell Olsson skrivet 2006-03-16 16:56:12

________________________________________________________________________________

Jag brukar gå på meditation i kyrkan, "kristen djupmeditation". Vilket är precis samma sak som Zen-meditation, zazen eller mindfulness meditation. Väldigt bra ledare och därför väldigt bra, tycker jag. Dessutom helt gratis, vilket är anledningen till att jag skriver om det här.

För många av oss så är det omöjligt att inte se kopplingen/likheten med New Age! Och för att ni ska förstå hur lätt detta både öppnar en inbjudan för New Age-are och inbjuder till sådant så vill jag peka på den här länken:

Kolla länken och man hamnar även på TIKVA >> Skrolla ner till annons nr 1, 7 och 8!

Lördagen den 15 Maj Kl 19.00-22.00 [Stockholm] CITY SATURDAY SWEAT-De 5 Rytmerna EVA LEXELL TÖRNBLOM, utbildad av Gabrielle Roth i USA Med De 5 Rytmerna som redskap för extatiskt nykter närvaro i livslustig rörelse med dig själv å andra till sanslöst saftig musikmix - - lördagarna 10/4,15/5 och19/6 på olika livsteman. Finfin lokal mitt i stan med bra omklädningsrum, bastu och dusch. Plats: Friskis&Svettis, Annexet Rörelse & Ro, St Eriksgatan 63, 2 tr ner, Stockholm. Tel 0704-972168, Eva Lexell Törnblom. (T-bana Fridhemsplan, uppg St Eriksg/Flemingg, gå norrut mot St Eriksbron på vänster sida av gatan, sväng vänster runt hörnet när du är framme vid bron å du är framme) Avgift: 200kr till pg 202940-3 före onsdag/250kr på dörren (Max typ 50 deltagare) Information: Eva Lexell Törnblom, 0704-97 21 68 Epost: evatornblom@gmail.com Hemsida: www.gabrielleroth.com

Måndagen den 17 Maj Kl 14.15-15.45 [Stockholm] TIKVA- mjuk stretch och avslappning EVA LEXELL TÖRNBLOM, diplomerad TIKVA-instruktör Kom gärna en stund innan och landa med en frukt och en pratstund. Du är också välkommen att stanna kvar och prata en stund efteråt. Passen är på 30 min (14.30-15.00) och är en kombination av avslappning och lätta stretch-övningar. Kom i mjuka vanliga kläder, vardagsklädd. Det är skönt om inget sitter åt. Du sitter i en skön fåtölj, lyssnar till vilsam musik och följer enkla instruktioner som hjälper dig att koppla av. Läs mer på www.tikva.se Plats: Hela Människan, Löftets kyrka, Storgatan 27, Solna. Tel 0704-972168, Eva Lexell Törnblom. (T-bana Solna C, se vidare på www.hitta.se) Avgift: 20kr/gg Anmälan senast Bara kom! (Max 15 deltagare) Information: 0704-972168 Epost: evatornblom@gmail.com Hemsida: www.tikva.se

Måndagen den 17 Maj Kl 18.00-20.00 [Stockholm] DANSA DE 5 RYTMERNA-Öppen grupp EVA LEXELL TÖRNBLOM, utbildad av Gabrielle Roth i USA De 5 RytmernaTM är en konkret och praktisk väg till större närvaro, kraft, frihet, glädje och sinnesfrid genom dans och rörelse, uppmärksamhet och andning till skön musikmix. De är en källa till konstnärligt uttryck, inre helande, livsenergi och naturlig extas. De frigör kraft och kreativitet. Öppnar oss för innerlig gemenskap med oss själva, Gud och världen. Alla är välkomna, oberoende av ålder och rörelseförmåga. Eva är utbildad av metodens grundare, Gabrielle Roth i USA. Hör av dej så får du veta mer. Plats: Kyrkans Hus, Skytteholmsvägen 14, Solna C. Tel 0704-972168, Eva Lexell. (T-bana Solna C, uppg mot centrum. Gå rakt upp förbi Korv-Ingvar. I andra kvarteret på vä sida ligger Kyrkans Hus. Se www.hitta.se för karta/vägbeskrivning.) Avgift: Bara 40kr/gg! Anmälan senast Välkommen bara! (Max 35 deltagare) Information: Eva Lexell Törnblom, 0704-97 21 68 Epost: evatornblom@gmail.com Hemsida: earthskybridge.se, www.gabrielleroth.com

Det som är riktigt skrämmande är att Eva Lexell - som är Tikva–instruktör – skriver att hon är utbildad av Gabrielle Roth i USA - som är buddist!

Här >> kan man se en video som visar ”5Rhythms” och där skrivs bl.a.: The 5Rhythms community is a 21st century tribe unbound by history, culture, race, religion, gender or politics. We are bound by the beat, following our feet on a dancing path to freedom. We are beat-driven, service-oriented, heart-based individuals who come together to embrace our tribal longings. The measure of a community is its respect for the wisdom of its elders, the innocence of its children, the passion of its artists and the hope of its healers. We are committed to inspiring and serving these roots and wings of community. As the beloved Vietnamese monk, Thich Nhat Hahn says, “Community is the next Buddha.”

Gabrielle

Gabrielle and the New York City 5Rhythms Tribe were the focus of Israeli television show, Life Changing Encounters. Watch the video here >>

På denna video från “Life Changing Encounters” talar de om “5 Rythms” – ”a movement method…with 5 ingredients”:

Eva Lexell är bara ett exempel på de som ”mixar” New Age med Tikva! Det är sådant här som Elvor & Janne och jag med flera ser som en stor fara! Jag tycker att det är skrämmande! Jag förmodar att detta är en ”independent” Tikva instruktör, som på eget bevåg annonserat på en New Age hemsida!!! SÅ DENNA INSTRUKTÖR, SOM FÅTT SIN TIKVA-UTBILDNING AV MIMMI, TYCKS INTE HA FATTAT DET KRISTNA BUSKAPET I TIKVA… SÅ VIDA HON INTE HAR FÖR AVSIKT ATT VITTNA UNDER PRATSTUNDERNA? Men det tvivlar jag på när man fått utbildning från en som lär ut dansrytmer hämtade inom buddismen… Även om hon skulle vara kristen och inte förstår att man inte kan blanda buddism med kristendomen och verkligen försöka nå ut och vittna… så ger detta verkligen FEL intryck detta får vem som helst att tro att det är ytterligare en metod bland alla de andra  inom New Ages smörgåsbord

OM TIKVA VERKLIGEN STOD FÖR ETT KRISTET BUDSKAP – MED KRISTI EVANGELIUM - SÅ SKULLE VÄL INTE EVA LEXELL ANAMMAT TIKVA?

Nu är www.tikva.se visserligen inte ansvariga för Eva Lexell eller andra personer, men de är trots allt delaktiga eftersom hon (de) representerar ”Tikva-instruktör”. Men uppenbarligen är inte informationen på www.tikva.se tillräcklig för att man ska förstå att detta skulle vara kristet, så New Age-are kommer på utbildning och sprider det vidare in i New Age sammanhang…Problemet som uppstår med sådant som Tikva är att man hamnar i en gråzon där korsets budskap inte passar in men ändå vill man tro att det gäller hela människan – ande, själ och kropp - församlingens budskap. Människan är återigen i centrum och ska bygga upp sig själv och förändra sig själv. Skillnaden emot New Age suddas ut, eller hur?

Det är detta "gråzons-tänkande-beteende" som avfallet handlar om.Så här blir det om man tar in världen i församlingen och sätter kristna etiketter. Vart tar korsets budskap vägen?

Församlingen blir en affärsverksamhet med ”coacher” och då får de också finna sig i att bli bedömda därefter... Det handlar inte om en liten webbsida eller en liten kyrka/församling som bara når bygden runt omkring – det handlar om en metod – ett system – som redan spridits långväga in i olika kyrkor, församlingar och samfund! Och i sommar genom stora kristna konferenser!

Utifrån Kungsportens egen beskrivning på utveckling och bakgrund, som jag nu i helgen (16/5) hittade och läste, (http://www.kungsporten.com/kungsporten-om.html  & http://www.kungsporten.com/tl_files/Friskvarden/Kungsporten.pdf) så verkar det vara NFU (Naturlig Församlings Utveckling) som de följer. Det är ett program utifrån människans eget resonemang och förstånd som ersätter bönen och att söka Guds vilja i bön. Detta leder församlingar ut i ytlighet och en strävan efter att vara världen till lags och inte stöta någon. Det är det tänkesättet som Rick Warrens ”Purpose Driven Church”, Bill Hybles ”Willow Creek, ”Emerging Church” och NFU har besmittat många församlingar med.
Men jag ser att de har massor av bön i kalendern! Vilket är bra! http://www.kungsporten.com/kungsportskyrkan-kalender.html    

Fast var finns det inbokad tid för Bibelstudie? Jag hittade inte en enda Bibelstudie på deras kalender!

Vore det inte bättre för människan att få studera Guds Ord på Kungsporten och komma till insikt om Hans vilja och vägar och lära dem att frukta och ära Gud i sina liv, än att uppmuntras att delta på ett Tikva-pass med kroppsövningar som skall vara redskap till att "hitta sig själva i sina kroppar”? Det är en berättigad fråga!Bibelstudie är tydligen inte lika populärt och drar tydligen inte lika mycket folk?!!?

Detta är inget unikt med denna kyrka/församling – så är det, tyvärr, i de flesta, fast då har de även i många fall även brist på bön…

Ord. 14:26-27:
26 Den som fruktar HERREN har ett tryggt fäste, hans barn får där en tillflykt. 27 HERRENS fruktan är en källa till liv, en hjälp att undgå dödens snaror. (Folkbibeln)

26 In the fear of the LORD is strong confidence: and his children shall have a place of refuge.  27 The fear of the LORD is a fountain of life, to depart from the snares of death. (KJV)

Ord. 19:23:

HERRENS fruktan leder till liv, mätt kan man gå till vila utan att drabbas av något ont. (Folkbibeln)The fear of the LORD tendeth to life: and he that hath it shall abide satisfied; he shall not be visited with evil. (KJV)

2 Kor. 7: 1: Eftersom vi nu har dessa löften, mina älskade, så låt oss rena oss från all kötts och andes besmittelse, och fullborda helgelsen* i gudsfruktan. *Ordagrant: helighet. (Ref.biblen)

Självhjälp och att förändra sig själv genom positiva tankar och visualisering - är inte det nyandlighetens budskap???

Det är i alla fall INTE Bibelns budskap. Är korsets budskap en stötesten för Tikva-iter? Ja, inte hade de varit populära i samhället om de haft ett klart Evangelium att ge människor – ett budskap om synd och frånvaro från Gud som kräver omvändelse, syndabekännelse, viket leder till att tro Evangelium till frälsning och en markant förändring som bara Gud kan göra i våra liv genom Guds Helige Ande när vi lyder Honom!

Det är allvarliga saker vi talar om – det handlar om människors evighet! Ord. 14:12: En väg kan synas rätt för en människa, men till slut kan den leda till döden. (Folkbibeln)

Vi har ett stort ansvar och ska stå till svars inför Gud den Allsmäktige en dag!  Det enda som finns utanför Nåden i Jesus Kristus är Guds vrede för de som är rebelliska och inte väljer att tro på Honom och Hans Evangelium. Det är människors frälsning det handlar om… Vi har all anledning till att börja frukta Gud idag! Gud är en Helig Gud!

I onsdags kväll förra veckan (12 maj) blev jag påmind om min semesterresa i mars. När jag gick där längs stranden en förmiddag så fick jag se en grupp samlade för att göra rörelser/ övningar (troligtvis yoga) på stranden, det var obehagligt och jag började be för dessa människor.

Så i helgen sökte jag ”yoga på stranden” och fick 70,100 resultat:>> = Det är tydligen inne med att ha det på stranden!

På Löttorps Camping ska man nu ”härma” detta: 08:00 - 08:30 Tikva på stranden - Mimmi Edin leder oss i Tikva-rörelser >>

OM nu Tikva verkligen var från Gud och allt igenom rent – skulle man då vilja efterlikna det som är orent? Jag tror verkligen inte det! Man kan bortförklara och man kan försvara, men Bibeln har klara besked vad Gud anser om att ta in läror från Öst, vilket är utombibliska läror:

Jesaja 2:5-8: 5 O house of Jacob, com ye, and let us walk in the light of the LORD: 6Therefore thou hast forsaken thy people the house of Jacob, because they be replenished from the east, and are soothsayers like the Philistines, and they please themselves in the children of strangers. 7Their land also is full of silver and gold, neither is there any end of their treasures; their land is also full of horses, neither is there any end of their chariots: 8Their land also is full of idols; they worship the work of their own hands, that which their own fingers have made:

NKJV: Because they are filled with eastern ways; They are soothsayers like the Philistines, And they are pleased with the children of foreigners.

NIV: They are full of superstitions from the East; they practice divination like the Philistines and clasp hands with pagans

Folkbibeln: 5 Kom, ni av Jakobs släkt, låt oss vandra i HERRENS ljus. 6 Du har förskjutit ditt folk, Jakobs hus, därför att de är fulla av Österlandets tänkande, de är spåmän som filisteerna. De ingår förbund med främmande folk. 7 Deras land är fullt av silver och guld, oräkneliga är deras skatter. Deras land är fullt av hästar, oräkneliga är deras vagnar. 8 Deras land är fullt av avgudar, och de tillber sina händers verk, det som deras fingrar har gjort.

1917 översättning: därför att de äro fulla av Österlandets väsende och öva teckentyderi såsom filistéerna; ja, med främlingar förbinda de sig.

Jag vill våga påstå att detta ”Österlandets tänkande/väsende” har sipprat in i kristendomen och församlingar och frälsta individers sinnen på grund av två orsaker:

  1. 1)      De har fått fel undervisning och förlitat sig mer på människor än på Gud och Hans Ord.
  2. 2)      De har inte tagit emot kärleken till Sanningen.
    2 Tess. 2:10-12:

10. och med alla orättfärdighetens förförelser bland dem som blir förtappade, därför att de inte tog emot kärleken till sanningen, så att de kunde bli frälsta.

11. Därför skall Gud sända över dem kraftig villfarelse, så att de skall tro lögnen,

12. för att de skall bli dömda, alla de som inte har trott sanningen, utan funnit behag i orättfärdigheten.  (Reformationsbiblen)

10And with all deceivableness of unrighteousness in them that perish; because they received not the love of the truth, that they might be saved.

11And for this cause God shall send them strong delusion, that they should believe a lie:

12That they all might be damned who believed not the truth, but had pleasure in unrighteousness.  (KJV)

Vi måste våga gå tillbaka till Guds Ord och upprätthålla det för Sanning! Vi måste våga proklamera att all annan metod som kommer i ”Jesu Namn” är obibliskt!

Vi ska följa - och lära människor att följa - Bibeln vilket är Guds lära (doktrin) – inte människors lära. Vad man än säger så är Tikva människors lära! Människors lära har alltid i sista änden skadat Kristi kropp.

Jag har fått flertalet e-mail som bekräftat och tackat för det jag skrivit – många fler än de som har ifrågasatt det - så jag vet att jag inte är ensamma om att ha dessa åsikter och som känner stor oro över kristenheten idag. Jag råkade bara vara bland dem som offentligt uttryckte min oro… En broder i Herren skrev redan i mitten av förra veckan: ”Tack för ditt arbete med att delge oss sanningen om Tikva. Genom ditt arbete och eget sökande har jag redan fått många samtal där ögon öppnats kring vad som pågår runt om i församlingar/konferenser.” Jag bekräftade endast hans egna farhågor med mina e-mail!

Det skrämmande med svenska folket, inte enbart kristenheten, är att vi har blivit indoktrinerade att ”strunta i andra och sköta oss själva”…så till den grad att de flesta ”bryr sig inte”! Inom kristenheten hör man tyvärr alltför ofta ”Jag är frälst och bara jag har det rätt med Gud, så…” och så visas det en sådan apati för Guds doktriner (läror), men det visas fördragsamhet och kompromiss med synd… (Apatin som David Wilkerson nämnde om när han profeterade att ”Gud har en kontrovers med svensk kristenhet” när han var på konferens för svenska kyrkoledare i Filadelfia i Stockholm 2004 – vilket går att lyssna till här: >> = tolkning till Svenska!)

Men jag är inte svensk – först och främst! 1995 blev jag, tack vare Guds oerhörda Nåd, född på nytt och återköptes genom Jesu Kristi Blod och tillhör nu Gud och inte mig själv. Jag tillhör Guds församling först och främst - därefter är jag svensk! Därför kan jag inte ”strunta i andra”, ännu mindre strunta i mina syskon i Herren och sådana angelägenheter som jag känner i mitt inre och utifrån Bibeln förstår berör Gud! Mina motiv är rena inför Gud – jag har inget att vinna eller förlora, för jag är ”ingen”; bara en enkel person som älskar Gud – och jag skrev faktiskt med kärlek, respekt och ansvarighet till Guds Ord för att väcka Sveriges kristenhet som ”sover törnrosasömn” och ingenting gör! Inte ens förra året när Simon Ådahl sjöng den sången och en ortodox präst viftade med rökelser på Jesus Manifestationen höjdes många ögonbryn eller protester ; -(

Jag har endast tagit uppmaningen från 2 Tim. 4:1-5 på fullaste allvar, för jag ser att just detta sker mitt framför mina ögon:

1. Så uppmanar jag dig inför Gud och Herren Jesus Kristus, som skall döma levande och döda, vid hans tillkommelse och hans rike:

2. Predika ordet, träd fram i tid och otid, överbevisa, tillrättavisa, förmana med allt tålamod och all undervisning.

3. Ty den tid skall komma, då de inte skall tåla den sunda läran, utan efter sina egna begär skall de samla åt sig lärare, allteftersom det kliar dem i öronen,

4. och vända sina öron från sanningen och vända sig till fabler.

5. Men du, var nykter i allt, lid och uthärda, uträtta en evangelists arbete, fullgör din tjänst. (Reformationsbiblen)

Jag hoppas och ber innerligt att alla inblandade skall inse allvaret och vända om! Vi måste alla våga rannsaka oss och pröva, utifrån Bibeln, om vi är i tron!

2 Kor. 13:5-8: 5. Rannsaka er själva, om ni är i tron, pröva er själva. Eller känner ni inte med er själva, att Jesus Kristus är i er? Om inte så skulle vara, består ni inte provet*. *KXII: är ni odugliga. 6. Men jag hoppas, att ni skall känna, att vi inte är sådana som inte består provet*. *KXII: att vi inte är odugliga 7. Men jag ber till Gud, att ni inte skall göra något ont, inte för att vi skall visa oss bestå provet*, utan för att ni skall göra det som är gott. Sedan får det gärna se ut som om vi inte höll provet. *KXII: inte för att vi skall verka dugliga. 8. Ty inte mot sanningen förmår vi något, utan endast för sanningen. Här är en bra artikel: >> - Test Yourself

Ord. 12:1: Den som älskar fostran älskar kunskap, oförnuftig är den som hatar tillrättavisning. (Folkbibeln) Whoso loveth instruction loveth knowledge: but he that hateth reproof is brutish. (KJV) Whoever loves instruction loves knowledge, But he who hates correction is stupid. (NKJV) OCH DET GÄLLER OSS ALLA!

Jag har ingen anledning att ifrågasätta Mimmis/Tikvas avsikter eller motiv som privatperson eftersom jag inte känner henne personligen. MEN jag har all anledning av varna för yoga eller yogaliknande övningar, eftersom man då verkligen sänder signalen att andra direkta New Age-övningar också kan vara något bra och berikande.

Det var vad mina ”varnings e-mail” handlade om! Att ordet Tikva betyder hopp på hebreiska ändrar på inget sätt den befogade varningen, för Tikva är alltjämt något som har yogametodernas alla kännetecken… Jag upplever fortfarande inte att jag ska kontakta ledarna på de olika konferenserna som ska ha Tikva i sommar… Jag är en person och behöver inte och kan inte göra allt… Vi är ju en del av Kristi Kropp och har olika uppgifter… Jag känner att jag har gjort min uppgift – det jag upplevde att Gud la på mitt hjärta - och härmed ”överlämnar jag stafetten” till den syster/broder i Herren som känner sig ledd av Gud; som upplever att Herren lägger nöden på deras hjärtan att göra just detta!