Jesu tillkommelse - Vad betyder egentligen "Som en tjuv om natten?"

<< Tillbaka


 

Många kristna som vi stött på har ett tankesystem om ändens tid som gör dem blinda för vad som sker nu profetiskt. En pastor sa nyligen att ”vi behöver inte se den där antikrist en gång”. Om man har en sådan bibelsyn så missar man att det står att avfallet skall komma först, sedan Antikrist, sedan Jesu tillkommelse.

Den 19/5 -08 i TV programmet EXISTENS sa pastor Holger Nilsson (Flammor) någonting som vi tar bestämt avstånd ifrån Han sa: Vi är i himlen under vedermödan! OBS! Men till oss skrev han som svar i ett mail: Jag vill inte ta ställning i den här frågan!

Den här läran har skickat in en sådan förvirring i kristi kropp, ja jag menar att den läran har gjort det för den har bevisligen aldrig förkunnats tidigare än 1830. Den kom alltså till lagom till tidens avslutning.


En del är inte så belästa så man brukar ha ett bibelord som man stödjer sig på som en liten grund – Man säger: ”Men han skall ju komma som en tjuv om natten”. det har blivit en sorts "mantra" i Pre - trib kretsar.

Den här sidan + några till tar upp och förklarar vad det egentligen menas med ”en tjuv om natten”


Upp 16:15 "Se, jag kommer som en tjuv. Salig är den som vakar och bevarar sina kläder, så att han inte går naken och man ser hans kön."16 Och de samlade dem på den plats som på hebreiska heter Harmagedon.

Många saker som Bibeln talar om var fullt naturliga och kända på Jesus tid om templets präster och arbete.

Låt oss få förklara: Varje natt i templet var en präst satt på ett speciellt vaktuppdrag och det var att kolla till att altarelden inte slocknade under natten. Den fick inte under några som helst omständigheter slockna under natten.

Varje morgon strax före gryningen kom översteprästen innan gryningen bröt fram. Det var allmänt känt att han kom till sitt tempel som en ”Tjuv om Natten” (ett uttryck man hade).

Hans första uppdrag var att kolla att altarets eld brann och inte slocknat under natten. Om den hade det så var översteprästen den ende som kunde tända den igen och när han gjort detta så tog han kol i en panna och gick för att se var den sovande prästen höll till. När han fann honom så väcktes han genom att hans kläder tändes på genom de glödande kolen.

Den sovande prästen väcktes av att hans kläder var brinnande och det materialet brinner fort. Han sprang omkring i templet och slet av sig kläderna. Det var därför sagt att han fick ”gå hem efter vaktavbytet naken så att alla skulle se hans skam”.

Översteprästen kom alltså ”som en tjuv om natten” enbart för den som inte var vaken eller redo. Precis som det står om Jesus. För den som är redo kommer han INTE som en tjuv om natten.

1 Tess 5:4 Men ni, mina kära bröder/systrar, ni lever inte i mörker, så att den dagen skall komma över er såsom en tjuv.

Ohlin: Otroligt intressant i sammanhanget som tyder på att tolkningen med tjuven om natten är rätt är att senare i 1 Tess 5 så står det 1Th 5:19 Utsläck inte Anden, Är den hänsyftande till elden som inte fick slockna på altaret?