Profetiskt: Ohlins funderingar 6/7 - 09

<< Tillbaka

Jag sitter i vår hyrda stuga och utanför sjunger en svarthätta outtröttligt (!). Förra året blev vi underhållna av en sjungande gärdsmyg istället.


Vi har fått både mail och telefonsamtal som rör de varningar som gått ut om en ekonomisk krasch. Det är inte bara David Wilkerson som profeterar och varnar. De mest kända ekonomiska experterna i Amerika (kallade ”domedagsprofeter” av andra ekonomiska rådgivare) säger samma sak och det är skrämmande.

Frågorna vi får gäller hur vi agerar själva när vi nu tar upp det på hemsidan.
Vad ska man göra? Wilkerson gav rådet att ha ett förråd med mat för en månad hemma.

Vi brukar köpa hem ett litet lager av t ex burkmat. Vi har i alla fall mat för minst 14 dagar.

Utöver det måste vi var och en be om Guds Andes ledning och lita på att Gud tar hand om oss. Vi känner oss (alla?) mycket små och hjälplösa inför en katastrof men Guds ord ger oss tro och uppmuntran.


Gud försåg Israels folk, minst 2 miljoner, med mat och vatten under 40 år i öknen. Gud blev inte överraskad av någon situation. Han hade alla ”förråd” färdiga redan innan! Tänk på det! Gud visste precis vad han skulle göra men höll ofta tillbaka ett tag för att pröva deras hjärtan och lära dem att lita på honom. Desto omöjligare situation de hamnade i, desto större mirakel gjorde Gud. Jesus är densamme igår, idag så och i evighet…

Många har fått leva en period av sitt liv i tro och fått se hur Gud förser. Vi fick göra det på Guds ledning och tilltal på 90-talet. Vi levde en bra bit under existensminimum under flera år. Det vi fick i stället var mängder med ekonomiska under från Gud. Min bön var att slippa att oroa mig för ekonomin. Om jag/vi gav tid och kraft att tjäna Herren, skulle han sköta vår ekonomi. Gissa om det funkade! Vi fick allt vi behövde och ibland mer än det! Den tryggaste platsen att vara på är i Guds hand. Vi måste överlåta allt vi är och har till honom. Det måste vara det viktigaste också när det gäller ekonomin.

I senaste numret av Ljus i Öster berättas om en kvinna i Ukraina som inte hade mat eller pengar till sig och sina barn. Hon bad till Gud och fick som svar att hon skulle gå till affären och fylla två kassar med mat och sen gå till kassa 7. Hon gjorde så. Kön minskade och så blev det hennes tur. Ingen hade kommit för att hjälpa henne att betala. Då hördes en röst i högtalaren som talade om att varuhuset firar tioårsjubileum och du som står i kassa 7 just nu får alla dina varor gratis!

Att gå i tro är inte att fantisera eller hitta på så stora drömmar eller visioner som möjligt. Att gå i tro är att först vänta in Guds ledning och tilltal och lyda det han säger! Hebr 11:1 Tron är ”substans” (innehåll) för det man hoppas på, står det i engelska Bibeln. Substansen är GUDS ORD/TILLTAL och HANS EGEN NÄRVARO.


Om det är egna ambitioner som ligger bakom våra planer blir det bara ett ”sken av gudsfruktan”, som i grundtexten betyder att man sysslar med en yttre form utan inre substans. Sådant består inte i längden för då måste man stå för alla lösningar själv.


Om vi däremot går i lydnad till Jesu ord och personliga ledning [= att gå i tro] får vi se att han är trofast i allt och förser med allt som vi behöver för att utföra det han kallar oss till.

Elvor Ohlin, Bjärby- Öland